» » ІНСПЕКТОРАМ ПРАЦІ ОМС НАГОЛОШЕНО НА ПОСИЛЕННІ РОБОТИ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ КОНТРОЛЬНИХ ФУНКЦІЙ У СФЕРІ ПРАЦІ

ІНСПЕКТОРАМ ПРАЦІ ОМС НАГОЛОШЕНО НА ПОСИЛЕННІ РОБОТИ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ КОНТРОЛЬНИХ ФУНКЦІЙ У СФЕРІ ПРАЦІ

      

За ініціативи Управління Держпраці у Хмельницькій області та за підтримки Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації відбувся практичний семінар для інспекторів праці органів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю. Участь у заході взяли представники Головного Управління Пенсійного фонду України в області, Головного управління ДПС у Хмельницькій області, Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України.
Інспекторам праці були роз’ясненні їхні повноваження відповідно до нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №823 від 21 серпня 2019 року. Відповідно до нього інспекторам праці ОМС делеговано повноваження у здійсненні контролю з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин.
Учасники семінару опрацювали організацію та проведення інспекційних відвідувань і невиїзних інспектувань, з’ясували правильність складення акта та припису. Особливу увагу звернули на застосування заходів до притягнення об’єкта відвідування до відповідальності за допущенні порушення законодавства про працю. Розглянули порядок повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця.
Заслухали інформацію щодо Асоціації міст України, її ролі у створені підрозділів по контролю за додержанням законодавства про працю на місцях в період децентралізації. Обговорили результати роботи щодо легалізації трудових відносин та механізму взаємодії між податковою службою, Пенсійним фондом з інспекторами праці Управління Держпраці, органів місцевого самоврядування.

Під час семінару було зазначено, що однією з підстав проведення інспекційного відвідування інспекторами праці є інформація отримана від Пенсійного фонду щодо відсутності нарахування в поточному звітному періоді, відсутності індексації, про наявні скорочення чисельності працівників, про роботодавців, у яких 30% і більше працівників працюють на умовах цивільно-правових договорів та працівників, які виконують роботи (надають послуги) за договорами ЦПХ в одного роботодавця більше року, нарахування заробітної плати менше мінімальної, роботодавців, у яких протягом місяця кількість працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу, збільшилась на 20 і більше відсотків.

Також, інспекційні відвідування проводяться за інформацією ДПС, а саме – невідповідність кількості працівників роботодавця обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності; факти порушення законодавства про працю, виявлені в ході здійснення повноважень; факти провадження господарської діяльності без державної реєстрації у порядку, встановленому законом, як суб’єкта господарювання.

Учасникам форуму надано відповіді на усі поставленні запитання відносно практичних аспектів здійснення заходів щодо легалізації трудових відносин та заробітної плати та співпраці і взаємодії з органами Пенсійного фонду, ДПС, Управління Держпраці.

На завершення семінару-практикуму начальник Управління Держпраці Олексій Глушаков закликав інспекторів праці ОТГ активізуватись та посилити роботу щодо виявлення «тіньової» зайнятості та незадекларованої праці. Додавши, що тільки спільна активна щоденна та скоординована робота інспекторів праці громад Хмельниччини та Управління Держпраці сприятиме легалізації трудових відносин та детінізації заробітної плати.






  •  2019-10-16
  •  304
  •  Прес-служба