» » ТРИВАЄ ЦИКЛ ПРАКТИЧНИХ СЕМІНАРІВ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

ТРИВАЄ ЦИКЛ ПРАКТИЧНИХ СЕМІНАРІВ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

      

У зв’язку з ростом виробничого травматизму в харчовій промисловості відділом нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Хмельницькій області організовано цикл практичних семінарів для підприємств харчової промисловості. Семінар відбувся на базі ПП «Хліб Поділля» (м. Кам’янець-Подільський).

Головний державний інспектор Олена Тимуш під час спілкування з керівниками структурних підрозділів, інженерно-технічними працівниками наголосила на дотриманні нормативних вимог з охорони праці та попередженні виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості.

Посадовець проаналізувала стан виробничого травматизму в агропромисловому комплексі, зокрема в харчовій промисловості. Звернула увагу на випадки травмування працівників та якості розслідування нещасних випадків. Наголосила на типових порушеннях нормативних вимог при виконанні робіт, профілактичних заходах щодо усунення причин виробничого травматизму під час експлуатації обладнання харчової промисловості. Роз’яснила основні вимоги Правил безпеки для виробництва хліба, хлібобулочних та макаронних виробів.

Олена Тимуш зазначила, що роботодавець повинен розробити і затвердити наказом інструкції з охорони праці за професіями та на окремі види робіт з урахуванням вимог цих Правил, фактичних умов проведення робіт, специфіки виробництв та наявності засобів захисту.

У випадку зміни технологічного процесу, заміни устаткування, виникнення аварійної ситуації, аварій або травмування працюючих технологічні регламенти та інструкції, нормативні акти з охорони праці та пожежної безпеки підприємства необхідно переглянути і, за потребою, внести до них зміни, затвердити у встановленому порядку.

На підприємстві для цехів, дільниць і виробництв повинен бути визначений перелік шкідливих речовин, що можуть виділятися у виробничі приміщення під час проведення технологічних процесів і в аварійних випадках, а також обов'язковий перелік приладів і методик аналізів для визначення концентрації цих речовин безпосередньо у виробничих приміщеннях і лабораторіях.
Допуск до роботи осіб, які у встановленому порядку не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з питань охорони праці та пожежної безпеки, не дозволяється.

За результатами семінару прийнято рішення:
забезпечити додержання вимог охорони праці та промислової безпеки під час виконання робіт на висоті;
- розробляти та впроваджувати заходи щодо профілактики виробничого травматизму;
- посилити контроль за станом охорони праці та трудовою дисципліною на підприємстві;
- чітко визначити (розподілити) функції, обов’язки, відповідальність інженерно-технічних працівників та обслуговуючого персоналу щодо експлуатації, ремонту, обслуговування машин, механізмів та устаткування з відображенням в посадових інструкціях, інструкціях з охорони праці;
- проводити щорічні навчання з питань охорони праці та безпечного ведення робіт з підвищеною небезпекою для посадових осіб та працівників підприємства;
- розробити та впровадити комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативних вимог з питань охорони праці;
- забезпечити відповідно до норм видачу спецодягу, ЗІЗ, мийних та знешкоджуючих засобів для працівників;
- впроваджувати на підприємстві ризик-орієнтовний підхід до системи управління охороною праці ПП «Хліб Поділля».

  •  2020-01-17
  •  191
  •  Прес-служба