» » ПРАЦІВНИКАМ ТОВ «БІЛОГІР’Я СПЕЦТРАНСБУД» РОЗ’ЯСНИЛИ ЇХ ТРУДОВІ ГАРАНТІЇ

ПРАЦІВНИКАМ ТОВ «БІЛОГІР’Я СПЕЦТРАНСБУД» РОЗ’ЯСНИЛИ ЇХ ТРУДОВІ ГАРАНТІЇ

      

Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області проведено інформаційно-консультативний семінар з питань додержання законодавства про працю у ТОВ «Білогір’я спецтрансбуд.

Під час засідання обговорено питання дотримання вимог законодавства про оплату праці, зауважено, що оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов'язань щодо оплати праці.  Особливу увагу звернуто на рівень заробітної плати та своєчасність її виплати.

Наголошено, що роботодавець зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті116 КЗпП України. Під час здійснення звільнення працівника має забезпечуватись виконання законодавче встановленого обов’язку, щодо письмового повідомлення його про нараховані суми, належні при звільненні перед виплатою зазначених сум. Не забезпечення виконання вказаного обов’язку створює умови не обізнаності працівника про належні йому суми коштів до виплати, та у випадку порушення остаточного розрахунку, не дає можливість йому своєчасно захистити своє право на оплату праці у спосіб визначений законодавством.

Водночас, відповідно до умов статті 233 КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Не здійснення повного розрахунку із звільненим працівником відповідно до вимог статті 117 КЗп України має наслідок для підприємства, установи уі виплаті працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактично розрахунку.

Також зазначено, що відповідно до ст. 79 Кодексу Законів про Працю України черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну.

  •  2017-07-14
  •  1 375
  •  Прес-служба