» » УВАГА! НЕ ЗАБУВАЙМО ПОДАВАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СУТТЄВІ ЗМІНИ У МАЙНОВОМУ СТАНІ СУБ’ЄКТА ДЕКЛАРУВАННЯ

УВАГА! НЕ ЗАБУВАЙМО ПОДАВАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СУТТЄВІ ЗМІНИ У МАЙНОВОМУ СТАНІ СУБ’ЄКТА ДЕКЛАРУВАННЯ

      


Відповідно до частини другої статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів,встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції (далі – Національне агентство).

Під суттєвою зміною у майновому стані суб'єкта декларування розуміється отримання ним одноразового доходу, придбання майна або здійснення одноразового видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня року, у якому подається повідомлення.

Положення частини другої цієї статті застосовуються до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків (особи, посади яких належать до посад державної служби категорії "А" або "Б"), відповідно до статті 50 цього Закону.

Якщо вартість майна перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня відповідного року, але була сплачена частинами, розмір кожної з яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня відповідного року, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подається після переходу права власності на таке майно.

 Про дохід, що був нарахований, але не сплачений (не отриманий), не повідомляється.

У разі придбання майна, вартість якого перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня відповідного року, подається одне повідомлення, в якому зазначаються відомості у відповідних розділах щодо придбаного майна та здійсненого видатку. У разі отримання доходу у не грошовій формі (спадщина, подарунок тощо), вартість якого перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня відповідного року, подається одне повідомлення, в якому зазначаються відомості у відповідних розділах щодо отриманого доходу у не грошовій формі та щодо отриманого майна.

Якщо вартість майна, що було набуте у власність суб'єктом декларування, йому не відома, повідомлення не подається.

Згідно із Законом України «Про державний бюджет на 2020 рік» прожитковий мінімум на 1 січня 2020 року для працездатних осіб становить 2 102 гривні, тобто суб’єкт декларування у 2020 році повідомляє Національне агентство лише у разі, якщо сума доходу, придбання майна або здійснення видатку перевищує 105 100 грн.

Порядок інформування Національного агентства про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування визначений у Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, який був затверджений рішенням Національного агентства від 10.06.2016 № 3 (далі – Порядок). Відповідно до пункту 6 розділу II Порядку суб’єкти декларування, що є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єкти декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 50 Закону – повідомляють Національне агентство про суттєві зміни у своєму майновому стані відповідно до частини другої статті 52 Закону шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Реєстру через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку. Зазначене електронне повідомлення подається шляхом заповнення відповідної електронної форми.

Виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування не подаються.

Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування подаються виключно в електронній формі, його паперова копія не подається. Для кожного випадку отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку подається окреме повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування.

Інформація про отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку членом сім'ї суб'єкта декларування не повідомляється.

Варто зауважити, що подання інформації про суттєві зміни в майновому стані не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію та зазначити в ній відомості, передбачені статтею 46 Закону.

За не повідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни в майновому стані передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 172-6 КУпАП).

Інформацію підготувала
Головний спеціаліст з питань запобігання
та виявлення корупції Тетяна ГАЄВСЬКА

  •  2020-08-21
  •  1 230
  •  Прес-служба