» » УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ: ЛІСОВИМ ГОСПОДАРСТВАМ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ НЕОБХІДНО ПОСИЛИТИ КОНТРОЛЬ ЗА СТАНОМ ОХОРОНИ ПРАЦІ

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ: ЛІСОВИМ ГОСПОДАРСТВАМ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ НЕОБХІДНО ПОСИЛИТИ КОНТРОЛЬ ЗА СТАНОМ ОХОРОНИ ПРАЦІ

      

На початку жовтня поточного року під час валки лісу смертельно травмований падаючою гілкою із дерева лісоруб 3 розряду Летичівського лісового господарства. З метою попередження нещасних випадків в лісовому господарстві Управління Держпраці у Хмельницькій області наголошує на вимогах законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час проведення лісосічних робіт.

Лісосічні роботи слід виконувати згідно вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці. Дотримуватись інструкції з охорони праці, експлуатаційної документації на технічні засоби та інструкцій підприємства-виробника, що затверджуються та діють на підприємстві, карт технологічного процесу та нарядів-допусків. Адже основними причинами нещасних випадків зі смертельними наслідками в лісовому господарстві України, які сталися під час виконання лісосічних та вантажно-розвантажувальних робіт є порушення технологічного процесу та вимог інструкцій з охорони праці.

Проведення лісосічних робіт, а саме виконання робіт підвищеної небезпеки необхідно здійснювати бригадою, яка повинна складатись не менш ніж з двох працівників, а організаційне та технологічне керівництво роботами має здійснювати майстер або інший працівник, які пройшли перевірку знань з безпечного ведення робіт.

Типовими порушеннями, минулих років, для лісогосподарських підприємств є те, що до лісосічних робіт допускаються особи без фахової (професійної) підготовки. Керівник лісосічних робіт зобов’язаний щоденно перевіряти комплектність бригади, наявність і справність бензопили та допоміжних звалювальних засобів. В жодному разі не допускати одиночного звалювання дерев лісорубами без використання гідроклина чи гідродомкрата. За межами небезпечної зони повинен працювати інший працівник, який має спостерігати за роботою вальника. Працівники, що зайняті на лісосічних роботах повинні використовувати засоби індивідуального захисту (каски, сигнальні жилети).

Картами технологічного процесу необхідно завершувати доведення до відома бригад (ланок) і окремих працівників вимог з охорони праці, які відсутні в експлуатаційній документації на технічні засоби і в повній мірі не можуть бути включені в акти з охорони праці підприємства. Зміст карти технологічного процесу має відповідати вимогам Правил, які необхідні для регламентації безпечного ведення окремих видів робіт, враховувати особливості робочого об’єкта, виділених бригаді знарядь праці, прийнятої технології робіт, рівня повноти врахування вимог безпеки праці в інструкції з охорони праці та в інших документах для бригади. Під час їх розроблення максимум необхідної інформації слід подавати графічно та в табличній формі. Нормативно-правові акти з охорони праці, що діють на підприємстві, та технологічні документи, які бригада або ланка повинні виконувати в доповнення до вимог карти технологічного процесу, в карті необхідно називати в розділі «Особливі вказівки».

Управління Держпраці звертає увагу на посилені контролю за станом охорони праці та трудовою дисципліною. Забезпечені дотримання посадовими особами та працівниками вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Проведені щорічного навчання з питань охорони праці та безпечного ведення робіт з підвищеною небезпекою для посадових осіб та працівників. Забезпечені відповідно до норм видачу спецодягу, засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджуючих засобів для працівників. Не допущення до роботи осіб, які знаходяться в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Інформаційно:
На Хмельниччині у серпні минулого 2016 року під час валки лісу смертельно травмований комлевою частиною стовбура лісоруб Ізяславського лісового господарства.

У 2014 році під час звалювання дерева стався нещасний випадок із смертельним наслідком з лісорубом 6 розряду (ФОП Мох С.В.), який отримав важку травму живота, що спричинило його смерть.

У 2011 році в лісництвах Хмельниччини сталося два нещасних випадки. Зокрема, під час проведення лісосічних робіт в одному із лісництв Славутського лісового господарства важко травмовано помічника лісничого, внаслідок падіння зрізаного дерева, яке зачепило поряд стоячу гнилу березу, остання зламалась і впала на потерпілого. В Ізяславському лісовому господарстві на лісоруба, під час звалювання впало зависле дерево смертельно травмувавши його.

Через недотримання вимог безпеки при валці дерев у 2007 році загинуло двоє працівників лісових господарств (ПП Романюк, ДП «Хмельницьке лісове господарство»), які отримали смертельні травми, внаслідок падіння гілки із сусіднього дерева та падаючого дерева.

  •  2017-10-10
  •  3 367
  •  Прес-служба