» » НОВИНИ ІНСПЕКЦІЙНОЇ КАМПАНІЇ З ПИТАНЬ ВИЯВЛЕННЯ НЕОФОРМЛЕНИХ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН

НОВИНИ ІНСПЕКЦІЙНОЇ КАМПАНІЇ З ПИТАНЬ ВИЯВЛЕННЯ НЕОФОРМЛЕНИХ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН

      

З початку інспекційної кампанії розпочато 2 868 інспекційних відвідувань та виявлено 10 489 працівників, допущених до роботи без укладення трудових договорів. Найчастіше незадекларовані працівники використовувалися у сферах сільського господарства (2 311 незадекларованих працівників у 119 роботодавців), організації харчування (2 242 незадекларовані працівники у 508 роботодавців), торгівлі (2 160 незадекларованих працівників у 867 роботодавців).

Середня кількість виявлених незадекларованих працівників становить майже 5 осіб на одного перевіреного роботодавця. Найбільше незадекларованих працівників виявлено у Харківській (940), Одеській (865), Київській (864), Херсонській (722) та Хмельницькій (704) областях.

Виявлено факти використання 84 фізичними особами без державної реєстрації суб’єкта господарювання найманої праці 1 118 працівників. 1 598 фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку першої-третьої груп, використовували працю 6 444 незадекларованих працівників.

Інспекторами праці Східного міжрегіонального управління Держпраці проведено ряд позапланових заходів державного контролю у фізичних осіб-підприємців за місцем здійснення діяльності у місті Кремінна Луганської області.

В ході проведення інспекційних відвідувань у закладах торгівлі (магазини, бази, МАФи) встановлено факт використання праці 33 неоформлених працівників.

Роботодавці допустили до роботи працівників без оформлення трудових договорів та не подали повідомлення про прийняття на роботу до територіального органу Державної податкової служби.

Рік тому фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області проводили інспекційне відвідування на Берегівщині в одному із придорожніх кафе, що є місцем здійснення підприємницької діяльності ФОПа з Берегова.

Під час заходу контролю виявилося, що підприємець допустив до виконання обов’язків кухонного робітникамісцеву жительку без оформлених з нею трудових відносин, порушивши таким чином вимоги трудового законодавства.

Цей факт посадовці Управління Держпраці задокументували, підприємцю був наданий припис на обов’язкове усунення виявленого порушення і попередження про передбачену законодавством відповідальність.

Нещодавно у цьому ж кафе проводилося інспекційне відвідування, під час якого з’ясувалося, що підприємець не тільки не взяв до уваги попередні зауваження представників Управління Держпраці, а навіть більше – залучив до роботи 4 осіб без укладених з ними будь-яких договорів. Молоді люди виконували трудові функції кухара, бармена, офіціанта та кухонного робітника. До того ж, один з них на момент проведення інспекційного відвідування не досяг ще повнолітнього віку.

Згідно з положеннями законодавства про працю, вчинення такого порушення повторно протягом двох років з дня його виявлення тягне за собою відповідальність у вигляді накладення штрафу у 30-ти кратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника, допущеного до роботи без оформлення трудового договору.

В ході проведених заходів укладено трудові договори із 5 042 працівниками.

Динаміка працевлаштування працівників, а також їх кількість у конкретних роботодавців, постійно відстежується ДПС та Держпраці.

Шановні роботодавці! Практика показує, що використання працівників без укладення трудових договорів негативно відбивається на вашому бізнесі. Не ризикуйте! Додержуйтеся законодавства про працю! Укладайте трудові договори із працівниками!



  •  2021-09-16
  •  638
  •  Прес-служба