» » НОВІ РОЗ’ЯСНЕННЯ ВІД НАЗК ЩОДО КАМПАНІЇ ДЕКЛАРУВАННЯ У 2022 РОЦІ

НОВІ РОЗ’ЯСНЕННЯ ВІД НАЗК ЩОДО КАМПАНІЇ ДЕКЛАРУВАННЯ У 2022 РОЦІ

      

Для того, щоб вам було максимально комфортно розпочати кампанію декларування 2022 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підготувало оновлену редакцію роз’яснень, що охоплює понад 200 найпоширеніших питань.

У роз’ясненнях можна знайти відповіді як на традиційні питання про те, як правильно декларувати спадщину, так і на ті, які почали виникати в декларантів лише минулого року.

Одним з найпоширеніших запитань є: ?
Відповідь: ні.

Програма «єПідтримка» передбачає можливість отримання українцями, які  пройшли повний курс вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, 1000 грн на придбання у безготівковій формі послуг виключно у сферах культури, фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, а також для придбання книжок. При цьому перерахунок таких коштів зі спеціального поточного рахунка на інші рахунки, зняття готівки зі спеціального поточного рахунка забороняється. У разі невикористання (використання не в повному обсязі) протягом чотирьох місяців з дати зарахування допомоги невикористані кошти повертаються до загального фонду державного бюджету (Порядок надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2021 № 1272).

Соціальні виплати вважаються доходом і відображаються в декларації лише в разі їх монетизації.

Оскільки кошти, отримані в рамках Програми «єПідтримка», будуть надаватись виключно в безготівковій формі, зараховуватимуться на спеціальний рахунок, не підлягатимуть оподаткуванню, а в разі невикористання (використання не в повному обсязі) протягом визначеного строку повертатимуться до державного бюджету, такі кошти не є доходом для цілей декларування.

Чи необхідно зазначати відомості про поточний рахунок, відкритий для зарахування допомоги в рамках Програми «єПідтримка» - так, у розділі 12.1 необхідно вказати відомості про поточний рахунок.


З роз’ясненнями можна ознайомитися в Базі знань НАЗК за . 

У січні роз’яснення також з’являться у форматі зручного посібника, який допоможе декларантам легше та швидше орієнтуватися у матеріалі.

Як НАЗК удосконалило роз’яснення?

У роз’ясненнях з’явилися відповіді на нові питання, що найчастіше надходять до НАЗК від декларантів. Зокрема, як дізнатися назву вашої для заповнення адресних блоків, як , чи потрібно , та інші.

З 1 грудня запрацювала . У роз’ясненнях ви можете знайти як заповнювати змінені чи нові блоки, що з’явилися у формі. Наприклад, НАЗК розповідає, як правильно заповнити , де потрібно буде декларувати документи для посвідчення особи за кордоном. Для того, щоб ознайомитися з новими блоками та правилами їх заповнення, ви також можете скористатися .

Нагадуємо вам, що будь-яке роз’яснення в Базі знань можна знайти швидко та легко за ключовими словами в пошуку.



  •  2022-01-05
  •  804
  •  Прес-служба