» » ДОДАТКОВА ОПЛАЧУВАНА ВІДПУСТКА ДЛЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

ДОДАТКОВА ОПЛАЧУВАНА ВІДПУСТКА ДЛЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ ТА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

      

Учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"   від 22.10.1993р.  № 3551-XII(із змінами) (далі – Закон № 3551), надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік, що зафіксовано у ст. 772 Кодексу законів про працю України  (далі — КЗпП) та у ст. 162 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504).

Оскільки спеціальних застережень у цих нормах не зроблено, то право на додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплата відпусток здійснюється за рахунок коштів установ та організацій. Дана відпустка не належить до категорії щорічних.

Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, наведено відповідно у ст. 6 і 7 Закону № 3551. Для роботодавця головне, щоб свій статус працівник підтвердив відповідним посвідченням особи з інвалідністю внаслідок війни або учасника бойових дій. Підставою для надання додаткової відпустки для учасника бойових дій чи особі з інвалідністю внаслідок війни є вищезазначений документ із відповідною заявою працівника.



Повідомляємо, що тривалість додаткової відпустки не залежить від стажу роботи та надається під час підтвердження статусу учасника бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни.

Додаткова відпустка учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни надається:
1) понад щорічну основну та додаткові відпустки. Відповідно дні цієї відпустки не враховуються під час порівняння з установленою граничною тривалістю відпустки — 59 (69) к. дн. на рік (ч. 3 ст. 10 Закону № 504);
2) з урахуванням святкових та неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП. Тобто вони оплачуються та включаються в загальну тривалість відпустки, а не подовжують її.
3) повної тривалості з розрахунку на календарний рік незалежно від кількості фактично відпрацьованого часу в році.

УВАГА: додаткову відпустку для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війнине можна:
перенести на інший період або подовжити в разі хвороби працівника;
перенести на наступний календарний рік;
поділити на частини;
замінити грошовою компенсацією.

Крім того, не допускається відкликання працівника з такої відпустки, адже відповідно до ст. 12 Закону № 504, яка визначає порядок відкликання працівників з щорічної відпустки, ніяких змін внесено не було.

У разі звільнення працівника, який має право на зазначено відпустку, за неї не виплачується грошова компенсація за дні невикористаної відпустки!


Людмила ОГОЙКО,
головний державний інспектор
відділу з питань додержання законодавства про працю,
зайнятість та інших нормативно правових-актів
Управління Держпраці у Хмельницькій області

  •  2022-02-08
  •  2 786
  •  Прес-служба